“De er nogle tøsefornærmede kællinger”, udtalte min ellers normalt så gemytlige kollega til frokosten idag. Replikken var heldigvis ikke møntet på hverken mig eller andre af mine kollegaer, men på det danske herre fodbold landshold, som vist ikke er landshold i øjeblikket alligevel. Hvorvidt de danske herrer så er lidt for grådige, kan jeg ikke udtale mig om, den slags fylder ikke ret meget i min bevidsthed.
Hvad der til gengæld fylder og virkelig fanger min opmærksomhed, er min kollegas ordvalg – tøsefornærmede kællinger. For ikke nok med at de ellers så maskuline herrer ikke vil spille fodbold, nu bliver de også degraderet til det værste, man i min mandlige kollegas verden kan kalde dem, nemlig kællinger, altså kvinder. Og så giver vi den lige en skalle mere, og booster sætningen med et udtryk, som signalerer, at kvinder nemt bliver fornærmede over ingenting, og at man derfor ikke behøver at tage deres følelser særligt alvorlige. Så fik I den landshold…og halvdelen af jordens befolkning!
Jeg er i bund og grund helt og aldeles lige glad med, hvad andre synes om landsholdet, statsministeren og det lokale postbud. De kan synes lige præcis det, de vil. Men jeg holder op med at være lige glad, i det øjeblik hvor det at være kvinde bliver et skældsord, noget negativt, et udtryk for at være forkert.
For det piner mig, at vi efter så mange års kamp stadig ikke er nået længere. At vi stadig har så langt, før kønnene lærer at respektere hinanden. Jeg ser det som en illustration af, at den ligestillingskamp, som i manges verden menes overstået, overhovedet ikke er slut. Men stadig er nødvendig. Så længe mænd (og også kvinder) bruger det at være kvinde som et skældsord, er vi jo overhovedet ikke i mål.
Så midt i en hverdag, hvor jeg faktisk oplever at blive respekteret på lige vilkår, dukker der alligevel midt i frokostens leverpostejsmad, en formulering op, som minder mig om, at vi ikke er der endnu.
For ikke så forfærdelig længe siden harselerede jeg over kvinderne, og hvordan dobbeltmoral tilsyneladende er det nye smarte. Det kan du læse mere om her.
Leave A Reply